Loading color scheme

Erfgoed Klusbrigade metselt laatste deel van monument 2020

 

 
 
 
  
 

WINTERSWIJK - De linker kant van het monument heeft op vrijdagmiddag 28 februari zijn 'hoogste punt bereikt'. Die kant zal uiteindelijk een hoogte van ongeveer 1,50m. krijgen. Er zijn meer dan duizend stenen in dit deel verwerkt.

Bij de meeste gemetselde muren van bijvoorbeeld huizen, kun je wel een patroon zien. Dat is hier niet het geval. "We metselen deze stenen in 'wild verband' en naar eigen inzicht", vertelt één van de vrijwillige metselaars. "Het heeft onder andere te maken met de afmetingen van naamplaten die op heel veel verschillende plekken in de muur zijn gezet. De plek van de 'scheuren' die bewust in de muur gemaakt worden, bepalen we trouwens ook 'in het werk'. Zo noemen we dat als we de tekening niet op de millimeter aan kunnen houden", legt hij verder uit. De metselaars werken hard verder aan het rechter deel, dat ongeveer 2,20m hoog gaat worden. Ze hebben nog een paar dagen.

Bij het deel van de muur dat klaar is, worden nu de metselprofielen al weggehaald. Rechts wordt nog gemetseld en daar moeten ze dus blijven staan. Alle plekken die achter de weggehaalde profielen zaten, moeten nu met specie opgevuld gaan worden. Een bijkomende uitdaging is het op kleur mengen van de specie. De specie heeft niet overal dezelfde kleur en zal dus steeds aangepast moeten worden.

Het eind van het hele project komt langzamerhand in zicht. Over een maand is de onthulling en vóór die tijd moet het monument nog op het mevrouw Kuipers-Rietbergplein neergezet worden. Ook moeten de metselaars daar ter plekke de twee delen aan elkaar vastmaken. "We zijn heel blij dat we nu kunnen zeggen dat het op tijd klaar zal zijn", zegt een vrijwilliger. "Er zaten hier en daar best wat haken en ogen aan en er waren wat onverwachte uitdagingen, maar het gaat lukken. Het is wel vrijwilligers werk, maar dat maakt het niet vrijblijvend, daar zijn we ons wel van bewust."

 
 

Afbeelding