Loading color scheme

Erfgoed Klusbrigade krijgt eigen plek bij de Venemansmolen

Erfgoed Klusbrigade vindt onderdak bij Venemansmolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vrijwilligers helpen ook mee aan bouw Monument 2020

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Erfgoed Klusbrigade is ongeveer een jaar geleden opgericht om cultuurhistorisch waardevolle kleine objecten op te knappen. Kippenhokken, waterputten, aardappelschuren, hooibergen, bakovens en wevershuisjes zijn voorbeelden van bouwwerken, waar de vrijwilligers van de Klusbrigade zich voor willen inzetten. Daarvoor worden ook voorbereidende werkzaamheden binnen uitgevoerd. In de Adviescommissie Cultuurhistorie van donderdag 24 oktober vertelde Hennie Renskers van de Erfgoed Klusbrigade, dat voor dit werk een ruimte bij de Venemansmolen zal worden gecreëerd.

Nieuwe kaploods bij de molen
René te Selle, bestuurslid van de Venemansmolen, vertelde dat er een soort kaploods bij de molen zal worden gebouwd. Een bouwaanvraag zal hiervoor binnenkort worden ingediend. Ook zal het bestemmingsplan er voor moeten worden aangepast. "Het ontwerp is in lijn met wat al met de adviescommissie is besproken", zei Te Selle. Roger Crools, die namens het Gelders Genootschap in de commissie zit, noemde het "een mooie aanvulling van het erf". De Erfgoed Klusbrigade heeft nu een ruimte in een oud bedrijfspand. "We zochten een eigen plek om met de groep vrijwilligers te kunnen te werken", zei Renskers. "Niet alleen een dak boven het hoofd, zodat je droog zit, maar ook met verwarming, toilet en water." Hij verwacht met zo'n goede eigen ruimte ook meer aanloop te krijgen. De Klusbrigade kan dan tevens kleine werkzaamheden in en bij de Venemansmolen uitvoeren.

Monument 2020
In de commissie werd eveneens bekend gemaakt dat de Erfgoed Klusbrigade zal helpen bij het bouwen van het Monument 2020. Dit wordt gebouwd naast het monumenten voor de Joodse oorlogsslachtoffers tegenover het oude raadhuis. Het is bedoeld om 95 niet Joodse Winterswijkers te herdenken, die door de terreur van de Duitse bezetters zijn gesneuveld. "Daar zitten grote verzetshelden tussen, maar ook "gewone" slachtoffers. Ik heb er veel contact over gehad met de nazaten. Die vinden het heel bijzonder dat ze op het monument komen. Veel familieleden vonden het treurig dat hun familie nooit werd genoemd." Hans Tenbergen lichtte het plan toe aan de commissieleden. Hij is blij dat de eerste aanvraag om het monument te realiseren meteen resultaat heeft gehad. De bouwvergunning is door de gemeente zelfs al verleend. Het monument wordt op 31 maart 2020, de dag waarop Winterswijk 75 jaar geleden werd bevrijd, onthuld. "Dan staan bij een herdenking alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Winterswijkers bij elkaar."

Vijf nieuwe nestkasten voor de steenuilenwerkgroep

Voorzitter Adema van de Erfgoed Klussenbrigade overhandigt nestkast aan Ronald van Harxen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Elke nieuwe nestkast is welkom

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op zaterdagmiddag werden er vijf speciale nestkasten overhandigd door Ben Adema van de Erfgoed Klusbrigade aan Ronald van Harxen van de steenuilenwerkgroep Achterhoek. Een van de nestkasten werd daarna geplaatst in een oude perenboom op het erf van boerderij Poelhuis in Meddo. De Erfgoed Klusbrigade timmerde de steenuilenkasten in elkaar en de steenuilenwerkgroep zal ze plaatsen op boerenerven. "We zijn blij met elke extra nestkast", zegt Van Harxen.

Vrijwilligers in het zonnetje zetten
Arjen Poelmans, ecoloog van de gemeente Winterswijk, heeft de Erfgoed Klusbrigade gevraagd de nestkasten te maken. "Dit is een mooie gelegenheid om het werk van beide vrijwilligersorganisaties in het zonnetje te zetten." De Erfgoed Klusbrigade is ruim een jaar geleden officieel gestart. De vrijwilligers helpen bij het opknappen van kleine objecten, die van cultuurhistorische waarde zijn zoals oude kippenhokken of waterputten. "Maar we zijn niet altijd buiten bezig", zegt Ben Adema. "In onze werkplaats hebben we tijd om deze nestkasten te maken." Er zijn verschillende modellen gemaakt op aanwijzingen van de steenuilenwerkgroep. "Er zijn er nog acht meer, die later gebruikt kunnen worden."

Geschikt boerenerf
Jan Tiggeloven van boerderij Poelhuis heeft zijn twijfels of de oude perenboom nog geschikt is voor de nestkast. "Van de zomer zat er wel vaak een steenuiltje, en peren waren er dit jaar ook nog voldoende. Maar of die boom het nog lang volhoudt?" De vier leden van de Steenuilenwerkgroep concluderen na enige inspectie dat de boom nog wel een tijdje mee gaat en plaatsen daarna de nestkast. "Dit is een heel geschikt boerenerf voor de steenuil", zegt Ronald van Harxen. Oude en jonge fruitbomen, houtwallen, rommelige hoekjes, het is een plek waar de steenuil voldoende muizen en andere prooidieren kan vinden. Met de steenuil in de Oost-Achterhoek gaat het goed, in tegenstelling tot andere delen van Nederland. Dat heeft zeker met de inspanningen van de Steenuilenwerkgroep te maken. "Vroeger broeden de steenuilen in holten in oude knotwilgen en fruitbomen. Die zijn vaak verdwenen." Maar rondom de boerderijen in oude schuurtjes en in de vele nestkasten die de werkgroep heeft geplaatst zijn nieuwe mogelijkheden gekomen. De werkgroepleden controleren elk jaar weer al die broedplaatsen en maken mensen in het buitengebied ook enthousiast voor de steenuil. "Daar zijn we een flink aantal zaterdagen druk mee, maar we doen het graag."