Loading color scheme

Voortgang bouw nieuwe werkplaats

Achterhoeks Nieuwsblad dinsdag 13 oktober 2020 - FASE 1 bijna afgerond

 

De vrijwilligers van de Erfgoed Klusbrigade metselen de basis van de buitenmuren op. Foto: Wilma Fransen

 

WINTERSWIJK - Vanaf 1 september is er heel wat gebeurd op de bouwplaats naast de Venemansmolen in Winterswijk. Daar is fase één van de nieuwe werkplaats voor de Erfgoed Klusbrigade bijna afgerond. Het onderste deel van de buitenmuren (trasraam) staat. Dit deel wordt opgebouwd met harde specie en harde stenen om te voorkomen dat er vocht vanuit de grond in de muren gaat trekken.

De werkplaats wordt circulair gebouwd. Er gaat zoveel mogelijk gewerkt worden met materialen die onder andere van gesloopte panden afkomstig zijn. Het overgrote deel van het nieuwe gebouw, zal dus bestaan uit gerecyclede materialen. De bewapening en de isolatiematerialen kunnen helaas niet van gerecycled materiaal gemaakt worden, dat wordt nieuw gekocht.
Het is de bedoeling dat de ruwbouw aan het eind van 2020 klaar zal zijn. Tegen die tijd moet de werkplaats aan de Hyacintstraat leeg zijn. De loodsen die daar staan, gaan gesloopt worden, ook de werkloods van de hardwerkende vrijwilligers van de Erfgoed Klusbrigade. Ze zijn op vrijdagmiddag vaak bezig op zowel de bouwplaats naast de molen als in de oude loods in de Hyacintstraat. Belangstellenden kunnen op beide locaties gewoon eens een kijkje nemen, of informatie vragen; handige vrijwilligers zijn altijd welkom. 

 

De START 

 

Op 29 september 2020 is de Erfgoed Klusbrigade gestart met de bouw van een nieuwe werkplaats op het terrein van Venemansmolen. Dit is een circulair project. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. 

Even gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem.

 

RTV Slingeland heeft hier in een speciale uitzending uitgebreid aandacht aan besteed.

 

KLIK HIER om de uitzending nogmaals te bekijken.

 

Start van de bouw 29 september 2020 (VIDEO)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfgoed Klusbrigade krijgt eigen plek bij de Venemansmolen

Erfgoed Klusbrigade vindt onderdak bij Venemansmolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vrijwilligers helpen ook mee aan bouw Monument 2020

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Erfgoed Klusbrigade is ongeveer een jaar geleden opgericht om cultuurhistorisch waardevolle kleine objecten op te knappen. Kippenhokken, waterputten, aardappelschuren, hooibergen, bakovens en wevershuisjes zijn voorbeelden van bouwwerken, waar de vrijwilligers van de Klusbrigade zich voor willen inzetten. Daarvoor worden ook voorbereidende werkzaamheden binnen uitgevoerd. In de Adviescommissie Cultuurhistorie van donderdag 24 oktober vertelde Hennie Renskers van de Erfgoed Klusbrigade, dat voor dit werk een ruimte bij de Venemansmolen zal worden gecreëerd.

Nieuwe kaploods bij de molen
René te Selle, bestuurslid van de Venemansmolen, vertelde dat er een soort kaploods bij de molen zal worden gebouwd. Een bouwaanvraag zal hiervoor binnenkort worden ingediend. Ook zal het bestemmingsplan er voor moeten worden aangepast. "Het ontwerp is in lijn met wat al met de adviescommissie is besproken", zei Te Selle. Roger Crools, die namens het Gelders Genootschap in de commissie zit, noemde het "een mooie aanvulling van het erf". De Erfgoed Klusbrigade heeft nu een ruimte in een oud bedrijfspand. "We zochten een eigen plek om met de groep vrijwilligers te kunnen te werken", zei Renskers. "Niet alleen een dak boven het hoofd, zodat je droog zit, maar ook met verwarming, toilet en water." Hij verwacht met zo'n goede eigen ruimte ook meer aanloop te krijgen. De Klusbrigade kan dan tevens kleine werkzaamheden in en bij de Venemansmolen uitvoeren.

Monument 2020
In de commissie werd eveneens bekend gemaakt dat de Erfgoed Klusbrigade zal helpen bij het bouwen van het Monument 2020. Dit wordt gebouwd naast het monumenten voor de Joodse oorlogsslachtoffers tegenover het oude raadhuis. Het is bedoeld om 95 niet Joodse Winterswijkers te herdenken, die door de terreur van de Duitse bezetters zijn gesneuveld. "Daar zitten grote verzetshelden tussen, maar ook "gewone" slachtoffers. Ik heb er veel contact over gehad met de nazaten. Die vinden het heel bijzonder dat ze op het monument komen. Veel familieleden vonden het treurig dat hun familie nooit werd genoemd." Hans Tenbergen lichtte het plan toe aan de commissieleden. Hij is blij dat de eerste aanvraag om het monument te realiseren meteen resultaat heeft gehad. De bouwvergunning is door de gemeente zelfs al verleend. Het monument wordt op 31 maart 2020, de dag waarop Winterswijk 75 jaar geleden werd bevrijd, onthuld. "Dan staan bij een herdenking alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Winterswijkers bij elkaar."

Uitzending TV Gelderland

 

Vanaf zondag 22 september 17.45 uur is de opname van het plaatsen van een gerestaureerde waterput in een weiland aan de Illenbergdiek te zien op TV Gelderland. Vanaf 17.45 uur wordt de uitzending elk uur herhaald.
Daarna is het terug te kijken via uitzendinggemist: https://www.omroepgelderland.nl/tvgemist

Wil je meer zien van Stichting Erfgoed Klus Brigade klik dan hier.

Je komt dan op onze facebook pagina. Hier zijn ook veel foto's te bekijken van de werkzaamheden die we uitvoeren.